Söögitorukaudne ehhokardiograafia
Söögitorukaudse südame ultraheliuuringu ehk transösofageaalse ehhokardiograafia (TEE) korral viiakse uuringu andur läbi suu ja piki söögitoru südame taha – kujutised registreeritakse südamele lähemalt.
Nii saadakse söögitorusisese anduriga südame seintest, kambritest ja klappidest täpsemad kujutised kui tavalise ehhokardiograafiaga. Sageli kasutatakse TEE uuringut selleks, et enne kardioversiooni hinnata, kas südames on trombe. Kui trombid esinevad, siis on kardioversioon ehk siinusrütmi taastamine ravimitega või elektrišoki abil vastunäidustatud. Protseduur kestab tavaliselt kuni 60 minutit. TEE tegemiseks tuimastatakse kõigepealt paikselt suu limaskest, mis vähendab okserefleksi. Lisaks kasutatakse veenisiseselt rahustit, mis muudab uuringu oluliselt kergemini talutavaks. Rahusti tõttu ei tohi liiklusvahendit juhtida vähemalt 6 tundi pärast protseduuri. Patsiendid ei tohi vähemalt 4 tundi enne uuringut süüa ega juua.