Konverents ärgitab riiki, haiglaid, teadlasi ja patsiente koostööle

1. märts 2012

1. ja 2. märtsil, toimub Tallinnas rahvusvaheline konverents “Teadus: meie kõigi jaoks. Reumaatiliste haiguste näide”, kus arutletakse, kuidas riik, meditsiiniasutused ja patsiendid saaksid panustada teadusuuringutesse ning seeläbi arendada Eesti tervishoiusüsteemi tervikuna.

Swissôtelis peetava konverentsi moderaatori Marika Tammaru sõnul on ürituse läbiv idee tuua elitaarsesse rolli asetunud teadustöö rahva sekka ning näidata seda teise nurga alt. “Räägime Ameerikas häid tulemusi andnud mudelist, kus patsienti nähakse uurimistöö partnerina,” märgib Tammaru ning selgitab, et sisuliselt tähendab see uurimismeetodit, kus arstid koguvad järjepidevalt kliinilise töö ehk ravimise käigus tekkinud andmeid, et neid tulevikus sarnase diagnoosiga patsientide hüvanguks ja tervishoiupoliitikat suunavas teadustöös kasutada.

2006. aastal Eestis loodud digitaalne terviselugu võimaldab patsiendil ja tema raviarstil küll terviseandmeid näha, kuid neid ei ole võimalik kasutada teadustöö kontekstis. Just seetõttu on Tammaru hinnangul levinud arusaam, mille kohaselt tuleb uuringuid läbi viia hoolikalt valitud ja kindlatele kriteeriumitele vastavate patsientide seas. “Paraku ei anna sellised tulemused hetkel kuigi palju infot meie homset päeva kujundavate poliitiliste otsuste vastuvõtjatele,” nendib Tammaru ning lisab, et just sellistele probleemidele konverentsil lahendusi otsitakse.

Konverentsi raames Eestit külastava ÜRO luu- ja liigesedekaadi kõneisiku Amye Leongi sõnul on iga riigi roll aidata oma inimestel jääda produktiivseteks ühiskonna liikmeteks, olenemata vanusest või haigustest. “Olles osa ülemaailmses alga­tusest, on Eestil tänu niisugusele konverentsile võimalus õppida, millised meetmed on olnud edukad teistes riikides, ja kohandada ning rakendada neid ka enda aitamiseks,” märkis Leong, kes kõneleb täna ja homme muu hulgas ka sellest, kuidas tõsta kliiniliste uurimistööde populaarsust ning mida peaksid selles vallas tegema riigiasutused ja ajakirjandus. Lisaks Leongile astuvad konverentsil üles mitmed teised tunnustatud tervishoiutöötajad üle maailma, kes analüüsivad Eesti teadussaavutusi rahvusvahelisel tasandil.

Konverentsi “Teadus: meie kõigi jaoks. Reumaatiliste haiguste näide” organiseerivad Ida-Tallinna Keskhaigla, Eesti Reumaliit, Tartu Ülikooli Tervishoiu Instituut, ÜRO Luu- ja liigesedekaadi rahvusvaheline koordineerimiskomitee.

Kahepäevase ürituse esinejad ja kava: //www.itk.ee/uudised/koik-uudised/2012/2/rahvusvaheline-konverentsteadus-meie-koik-meie-koigi-jaoks-reumaatiliste-haiguste-naide-1-2-marts-2012

Lisainfo:

Marika Tammaru

Konverentsi moderaator

marika.tammaru@itk.ee

51 92 46 23

 

 

Tagasi