230 aastat meditsiini – Priihospidalist Ida-Tallinna Keskhaiglaks

14. oktoober 2015

Sel nädalal tähistab Eesti vanim samas asukohas tegutsev haigla -  Ida-Tallinna Keskhaigla -  väärika ajalooga sündmust – täitub 230. tegutsemisaastat. Aasta kulmineerub tänasel päeval Estonia teatri- ja kontserdimajas piduliku juubeligalaga. Aja keerdkäigud on teinud palju korrektiive, kuid oma teed käiv Keskhaigla on püsima jäänud hoolimata muutustest.

 

1785. aastal alustati tänase haigla territooriumil, toonase Härjapea jõe kaldal avatud esimeses taluhoones linnaelanikele haiglaravi andmist. Tollal ei osanud keegi mõelda, mis sellest kõigest välja võib tulla – täna teame, et sitkus ja jõud on Ida-Tallinna Keskhaiglat saatnud läbi mitme sajandi.

 

„Tahaksin tänada kõiki haigla endiseid töötajaid, meie õpetajaid, juhtfiguure, kellelt oleme saanud praktilised teadmised ajast, mil ise astusime esimesi tööalaseid samme seades Ida-Tallinna Keskhaiglasse. Samuti neid, kel tööstaaži 30, 40 või ehk lausa 50 aastat. Koostööpartneritega üheskoos saavutame enamat ning vastastikune usaldus viib edasi nii meid kui aitab pakkuda paremat teenust patsientidele. Minevikust oleme saabunud tänasesse päeva – pidupäeva – kuid milline on meie tulevik? Ilmselge on see, et olgu haigla nimi või asukoht milline tahes, Ida-Tallinna Keskhaigla kui sisu jääb püsima meie töötajates – meis endis. Meil on palju tublisid noori arste ja õdesid ning see annab kindluse, et me saame oma haigla juubelit tähistada ka kümne, kahekümne ja kolmekümne aasta pärast,“ kinnitab ITK juhatuse esimees Ralf Allikvee.

 

Sel nädalal tähistatav 230. aastapäev annab märku haigla kestvusest ja järjepidevusest. Tänasel päeval on ITK näol tegemist tipptasemel haiglaga, kus kasutusel kaasaegseimad ravimeetodid ja tippspetsialistid pakuvad Euroopa tasemel ravi – ITK-d eelistab aasta-aastalt üha enam välispatsiente. 

 

2014. aastal teostati Ida-Tallinna Keskhaigla Silmakliinikus esmakordselt silma sarvkesta alumise kihi ehk endoteeli siirdamine uuel ja märkimisväärselt tulemuslikumal meetodil. See on maailmas innovaatiline sarvkesta siirdamise meetod ja uus etapp silmakirurgias. Operatsiooniga päästeti 75-aastase patsiendi silm ja taastati tema nägemine.

 

Tagasi