Magdaleena üksuses südametervise päevad

19. aprill 2016

Magdaleena üksuses toimusid eile ja täna elanikkonnale mõeldud tasuta südame tervisepäevad, kus sel aastal fookuses infarkt ning infarktijärgne toimetulek. Toimusid elustamise praktilised töötoad, kus soovijad said ise käed külge panna ning elustamist proovida.

Kohaletulnud said mõlemal päeval kuulata harivaid loenguid, esitada küsimusi südamekeskuse spetsialistidele ning lasta mõõta erinevaid tervisenäitajaid – vererõhku, kolesterooli ja veresuhkrut.

Südamekeskuse juhataja dr Tiina Uuetoa esines ka ise südamepäevadel loenguga. Kardioloogi sõnul esineb südame-veresoonkonna haigusi Eesti elanikel palju, elus õigeid valikuid tehes saab nende tekkimist ennetada. Keskmine infarktihaige on Eestis 67-aastane mees ja 77-aastane naine, kuid oluline on pöörata südametervisele tähelepanu juba varem – enne probleemide tekkimist.

„Südamesõbralike valikute tegemine ei pruugi olla alati kallis, alustada saab lihtsatest sammudest – mitte suitsetada, liikuda piisavalt, toituda tervislikult ja hoida oma kehakaal optimaalsena. Kindlasti ei tohi unarusse jätta infarkti riskifaktoreid ja neid peab ravima – eeskätt puudutab see kõrgvererõhktõve ja kolesterooli ainevahetuse häireid, aga ka suhkruhaigust. Nii ei pruugi esimene infarkt tekkidagi," paneb dr Uuetoa inimestele südamele.  

Lisaks toimusid elustamise praktilised töötoad eesti ja vene keeles, kus soovijatel oli võimalik õpitut mannekeenide peal harjutada ning omandada nõnda praktilised oskuses elustamistegevuses.

Päeva teises pooles räägiti tugiteenusest südameinfarkti patsientidele ja jagati soovitusi erakorralise meditsiini osakonda tulijatele.

Kahel päeval toimunud üritus toimus aprillis tähistatava südamekuu raames, mille eesmärk on teavitada inimesi südametervisest ja ennetada tõsisemaid terviserikkeid.

Tagasi