Dr Allikvee: eestlaslikku talupojamõistust on vaja nii riigi kui haigla juhtimisel

23. veebruar 2018

Homme on meie Eesti Vabariigi 100. aastapäev. Eesti juubeli eel on paslik mõelda nii meie riigi kui ka haigla ajaloo peale. Ida-Tallinna Keskhaigla saab tänavu 233-aastaseks.

Dr Ralf Allikvee

1785. aastal, mil tänase haigla territooriumil, toonase Härjapea jõe kaldal avati esimene taluhoone, kus anti linnaelanikele haiglaravi, ei osanud keegi mõelda, veel vähem omavahel arutleda, mis sellest kõigest välja võib tulla. Sitkus ja jõud on Ida-Tallinna Keskhaiglat saatnud läbi mitme sajandi. Aidanud kesta, laieneda ja areneda; andnud julgust katsetada ja end proovile panna. Sama lugu on olnud saja-aastase Eesti riigiga, sitkust ja kangust on olnud üksjagu.

Oleme olnud aastasadu Eesti üks olulisemaid raviasutusi ja oleme seda kindlasti ka täna. Kahtlemata oleme mitmes valdkonnas Eesti parimad. Me ise teame seda ja võime oma töö üle uhked olla. Meie haigla tunnuslause on „inimlikult inimesega”, seda põhimõtet järgime iga päev. Aitäh kõigile, kes on aidanud oma tubli tööga seda kuvandit haiglast hoida ja edasi kanda.

Kuigi Eesti Euroopa viie rikkama riigi sekka lähiajal ilmselt ei jõua, on siiski võimalik ja vajalik tervishoiu kvaliteeti samm-sammult tõsta. See on raske. Ka olemasoleva taseme hoidmine nõuab suurt pingutust, aga tegutseda tuleb targalt. President Lennart Meri ütles 1997. aastal Vabariigi aastapäeva kõnes: „Meie talupojamõistus, eestlase aru, on meie suurim loodusväärtus. Edukad on olnud need riigid, kellel pole olnud oma kulda, oma naftat, oma teemante; kellel on ainult üks vajadus – toetuda iseendale.”

Tarkust, eestlaslikku tervet talupojamõistust ning kaugemale tulevikku vaatavaid otsuseid on vaja nii Eesti Vabariigi kui ka Ida-Tallinna Keskhaigla juhtimises. Siis saame rõõmsalt tähistada nii meie haigla 250 kui ka Eesti Vabariigi 150 aasta juubelit.

Soovin 233-aastase Ida-Tallinna Keskhaigla poolt teile ja teie lähedastele Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva puhul südamest õnne!

Teie

Ralf Allikvee

Tagasi