Ukraina esimene leedi ITK naistekliinikus

29. november 2019

Teisipäeval külastas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi abikaasa Olena Zelenska koos kaaskonnaga ITK naistekliinikut.

Presidendiproua võtsid vastu kliiniku juhataja dr Brigita Tamm ja õendusjuht Vivian Arusaar, kes näitasid külalisele sünnitustuba, enneaegsete keskust ja emapiimapanka. Külalisele tutvustati ka e-riigi võlusid ja näidati, kuidas vastsündinu saab isikukoodi.

Visiidi järel jagas Olena Zelenska oma positiivseid muljeid Instagrami vahendusel:

„Naistekliinik on vanim sünnitusmaja Eestis, kus sünnib veerand Eesti lastest. Suurest vanusest hoolimata on kliinik väga moodne mitte ainult kasutatavate seadmete, vaid ka lähenemise poolest patsientidele. Kujutage ette, et kui sünnitus läheb hästi ning ema ja lapsega on kõik korras, võib minna koju juba 6 tundi pärast sünnitust!

Mõned aastad tagasi võeti Eestis kasutusele e-tervishoiusüsteem e-Health. Patsientide andmed salvestatakse sinna. Isegi sünnidokumentide saamine on automaatne. Arst sisestab vastsündinu info andmebaasi ja tellib lapsele isikukoodi, mis on analoogne meie tunnistusele. Eriliselt uhke on naistekliinik rinnapiima panga üle, mis on ainuke selline Eestis. Tänu sellele kosuvad enneaegsed lapsed kiiremini.

Perekondlik sünnitamine on Eestis väga populaarne. Eestlased ütlevad, et isad sünnitavad koos emadega. Haiglas on mugav nii meestel,  vanematel lastel, kui teistel pereliikmetel. Mulle isiklikult sünnitusmaja ei tähenda haiglat. See peaks olema koht, kus on rahulik. Ma soovin, et millal iganes Ukrainas uus elu sünnib, oleks samamoodi"

Tagasi