Paastu-uuringud

Soovitavalt tuleb kõik vereanalüüsid teostada paastuproovidest.

Söömisjärgselt toimuvad kehas märkimisväärsed metaboolsed ja hormonaalsed muutused, mis mõjutavad vereanalüüsi tulemust. Paastuproovides on välistatud söömisjärgsed muudatused. Paastuproovide abil on võimalik vähendada preanalüütilist varieeruvust, mis on oluline meditsiiniliste otsuste tegemisel ja patsiendi jälgimisel.

 

Paastuproovi ettevalmistus:

Hommikul enne vereproovi andmist

  • võib juua kuni 1 klaasi vett
  • närimiskummi mälumine ei ole soovitav
  • võimaluse korral anda vereproov enne hommikust ravimite manustamist

12 tundi enne vereproovi andmist

  • viimane söömine tavamenüü järgi

12 tunni jooksul enne vereproovi andmist

  • vee joomine on lubatud
  • mitte kasutada toidulisandeid
  • mitte juua kohvi, teed ja energiajooke
  • vältida suitsetamist

24 tunni jooksul enne vereproovi andmist

  • mitte juua alkoholi
  • loobuda aktiivsest füüsilisest koormusest

 

Vältimatu paastumine on vajalik järgmiste uuringute teostamisel​:

  • Glükoosi taluvuse proov (GTT, GTTgr)
  • Laktoosi taluvuse proov (LTT)