Vaegnägijatele
Registratuur:

Podagra

Käesoleva infomaterjali eesmärk on tutvustada patsiendile podagra olemust ja võimalusi, kuidas seda haigust õigete eluviiside abil kontrolli all hoida.

Haiguse olemus

Podagra on organismi ainevahetuse häire, mis tekib siis, kui kusihapet koguneb verre nii palju, et see hakkab sadestuma kristallidena inimese kudedesse, näiteks liigeseõõnde. Kristallid põhjustavad liigeses äkilise põletikureaktsiooni – liigesepõletiku, mis avaldub liigese turse, punetuse ja valuna.

Kusihapet leidub inimese organismi kõikides kudedes, kuid selle kuhjumist võib põhjustada geneetiline soodumus, kusihapperikaste toiduainete ja alkoholi tarvitamine ning mõned ravimid.

Tundemärgid ja avaldumine

Esimene haigushoog haarab kõige sagedamini suure varba põhiliigest. Iseloomulik on haigushoo järsk algus, eriti öösel pärast rikkalikku õhtusööki, kui on söödud rammusaid lihatoite ja tarvitatud alkoholi, või siis pärast külmetumist, füüsilist või vaimset ülepinget. Võimalik on kehatemperatuuri tõus ja külmavärinad. lga uus haigushoog võib olla pikem ja haigusprotsess võib haarata uusi liigeseid. Haigestuda võivad jalapöid, hüppeliigesed ja põlved, naistel ka sõrmeliigesed. Haigus võib mõjutada ka neerude tööd, samuti võivad kusihappe kristallid sadestuda kuseteedes neerukividena.

Kroonilise podagra puhul tekivad pehmetesse kudedesse toofused ehk uraatkristallide kogumikud.

Tavaliselt haigestutakse podagrasse 40-50 aasta vanuselt. Mehed haigestuvad 2-7 korda sagedamini kui naised. Naistel suureneb haigestumise risk seoses menopausiga.

Haiguse põhjused

Kusihappe taseme ülemäärase tõusu põhjuseks võib olla:

  • valgu- ja puriinirikka toidu rohke tarvitamine
  • alkoholi liigtarvitamine
  • ülekaalulisus
  • pärilik eelsoodumus ja ainevahetuse häirumine
  • teatud ravimite tarvitamine, näiteks diureetikumid ehk ravimid, mis soodustavad vee eritumist organismist.

Ravivõimalused

Ägeda podagrahoo ilmnemisel tuleb pöörduda perearsti poole, kes vajadusel suunab edasi reumatoloogile. Äkilise podagrahoo raviks kodustes tingimustes on liigese puhkus, jääkott ja valuvaigisti.

Podagra puhul tuleb pöörata erilist tähelepanu õigele toitumisele, vajalikule dieedile ja kehakaalu vähendamisele. Podagrat põdeva patsiendi elus on oluline alustada juba esimese hoo järel kusihappevaest dieeti.  Kusihapet langetavat dieeti peavad eriti jälgima südame-veresoonkonnahaiged, suhkruhaiged ja ülekaalulised.  Vajadusel määrab arst  kusihappe taset alandavat ravimit.

Toitumissoovitused

Valige vähese puriinisisaldusega toiduaineid. Teie toidu ööpäevane puriinikogus peaks olema <500 mg.

Täpset puriinide sisaldust toiduainetes ja nende mõju plasma uraadikontsentratsioonile on raske kindlaks määrata, sest erinevatest allikatest pärinevate puriinide biosaadavus on märkimisväärselt erinev.  Toiduaine puriinisisaldust võib mõjutada kasvukoht, kliima, väetiste kasutamine jm,  toiduainete puriinisisaldus võib muutuda toidu valmistamisel ja hoiustamisel. Samuti ei mõjuta kõik toiduainetes sisalduvad puriinid uraadikontsentratsiooni ühesuguselt. Toidust saadavate puriinide tähtsust ei tohi ülehinnata – ainult kuni 30% puriinidest saadakse toiduga, ülejäänu toodab organism ise ainevahetusprotsesside käigus. Kõige olulisem on mitte tarbida lihapuljongit, lihatooteid, subprodukte ja alkoholi.

Kusihappevaese dieedi lihtsustamiseks on alljärgnevas tabelis ära toodud toiduainete keskmine puriinisisaldus milligrammides 100 grammi kohta:

Lihatooted  
grillitud linnuliha nahaga 300
linnu rinnaliha nahaga 252
linnutiib nahaga 244
grillkana 240
kanakoib nahaga 232
kanakoib nahata 162
pardiliha praetud 183
pardiliha nahata 153
kalkuniliha nahata 160
hane rinnaliha nahata 114
sealiha praetud 220
sealiha ahjus küpsetatud 182
sea küljeliha 170
seafilee 152
sealihasink 160
pekk 10
vasikaliha praetud 193
vasikaliha ahjus küpsetatud 148
veisefilee 154
veiseliha ahjus küpsetatud 140
hirveliha 157
metskitseliha 154
küülikuliha 150
küpsetatud lambaliha 140
metsjänes 127
Rupskid  
vasika harknääre 918
veisemaks 360
seamaks 293
kanamaks 272
vasikamaks 260
seaneer 253
vasikaneer 218
vasika- või seasüda 180
veisekeel 160
seakeel 136
vasikaajud 92
veiseajud 90
seaajud 83
Vorstitooted, määrded  
keedusink (1 viil→50 g = 65 mg) 131
salaami (1 viiI→15 g = 15 mg) 104
maksavorst (1 tk→15 g = 12 mg) 77
lihaleib 74
maksapasteet 73
verivorst 37
Kala  
heeringas 317
heeringas nahata 178
heeringas nahaga, praetud 215
heeringas nahata, praetud 159
vikerforell nahaga 200
vikerforell nahata 153
makrell nahaga 186
lõhe 180
lest nahata 140
lest nahaga 174
beluuga nahata 170
karpkala nahata 149
vähk   134
meriahven nahata 130
tursk 108
Suitsukala  
silk nahaga 243
silk nahata 144
vikerforell 180
lõhe 174
latikas 170
makrell 170
meriahven 160
angerjas 80
Kalatooted  
sardiinid õlis naha ja luudega 349
sardiinid õlis naha ja luudeta 221
anšoovis 260
tuunikala õlis 180
kalapulgad (1 tk→25g = 25mg) 98
kalamari 73
Piim ja piimatooted  
sulatatud juust 20% 29
sulatatud juust 30% 24
Gouda juust 45% 16
Emmentali juust 45% 8
maitsestamata jogurt 3,5% 0
täispiim 0
Muna  
kanamuna (60 g) 3
Rasvad, õlid  
või 0
margariin 0
Teraviljatooted, kuivained  
nisujahu 26
makaronid keedetud 42
täisteramakaronid keedetud 50
tatar 156
näkileib nisujahust 146
näkileib täisterajahust 121
näkileib rukkijahust 104
kaerahelbed 100
hirss 117
oder 100
röstleib 104
rukkileib 86
mitmeviljaleib 84
grahamileib 63
valge sai 73
kuivik 63
maisijahu 85
täisterajahu 82
täisterarukis 75
rafineerimata riis keedetud 35
rafineeritud riis keedetud 25
Seened  
värske kivipuravik 80
värske kukeseen 60
kukeseen konserveeritud 40
värske šampinjon 30
Aedviljad, kaunviljad  
kikerherned kuivatatud 164
värsked rohelised herned 150
värsked rohelised oad 43
rohelised oad külmutatud 32
toores kartul 15
keedukartul 15
kartulipudrujahu 94
mais 85
sügavkülmutatud herned 85
petersell 83
selleri lehed 72
mustjuur 71
mais kuivatatud 64
konservmais 52
värske spinat 64
valged oad konserveeritud 62
rooskapsas 60
artišokk 57
porrulauk 56
punane paprika 55
brokoli 47
lillkapsas 45
kõrvits konserveeritud 44
kähar peakapsas 43
kapsas konserveeritud 26
peakapsas 22
Hiina kapsas 25
punane kapsas 37
mustjuur konserveeritud 41
must oliiv 31
roheline oliiv 27
nuikapsas 30
sellerijuur 30
salatikress 28
spargel 26
sibul 25
suvikõrvits 24
värske punapeet 21
baklažaan 21
bambusevõrsed konserveeritud 16
fenkol 16
porgand 14
redis 12
tomat 11
salatilehed 10
kurk 7
Marjad ja puuviljad  
avokaado 31
hele viinamari 30
tume viinamari 25
maasikas 26
banaan (1 tk→120 g = 30 mg) 25
melon 25
ploom 24
pohl (kompott) 24
mustikas külmutatud 22
virsik 21
ananass 19
õun 19
kiivi 19
apelsin 19
vaarikas 18
pirn 17
punane viinamari 17
kirss 17
karusmari 16
rabarber 13
Kuivatatud puuviljad  
rosin (1 sl→5 g = 16 mg) 107
aprikoos (1 tk→-8 g = 6 mg) 73
viigimari 64
ploom 64
dattel 54
Seemned, pähklid, soja  
värsked sojaidud 15
sojaoad kuivatatud 356
sojaidud konserveeritud 31
sojajahu 296
sojakaste 60
tofu = sojajuust 68
läätsed kuivatatud 198
mooniseemned 170
päevalilleseemned 157
linaseemned 105
seesamiseemned 88
maapähklid 74
sarapuupähkel 42
mandel 41
Kreeka pähkel 26
para- ehk Brasiilia pähkel 23
Pärm, maitseained, kastmed  
küpsetuspärm 393
köömned (1 tl→ 5 g = 8 mg) 154
lihapuljongikuubik (1 kuubik→10 g = 14 mg) 139
ketšup (1 sl→15 g = 12 mg) 78
piparkoogimaitseaine (1 tl→ 5 g = 4 mg) 80
salatimajonees 12
Joogid  
alkoholivaba hele õlu 56
kodukali 200 ml 48
kokakoola 200 ml 13
kohv 100 ml 4
tee 100 ml 2
tomatimahl 91
Alkohoolsed joogid  
munaliköör 68
šerri 26
hele õlu 15
pilsneri õlu (3,3 dl = 36 mg) 11
viin maitsestamata 32% 0
punane vein 0
valge vein 0
šampanja 0
Maiustused  
müslibatoon 95
piimašokolaad 91
tume šokolaad 73
tume pähklivõie 59
hele pähklivõie 56
piparkook 58
martsipan 54
puuvilja närimiskumm 36
vaniljejäätis 20

Podagrahaige meelespea

Pidage kinni kusihappevaesest dieedist!

  • Valige toiduained nii, et puriinide päevane kogus ei ületaks 500 mg.
  • Vältige liha- ja kalapuljongit (sh puljongikuubikud), sest liha ja kala keetmisel satub keeduvette aineid, mis järsult tõstavad kusihappesisaldust veres.
  • Vältige kõrge puriinisisaldusega toiduaineid, nagu rupskeid, viinereid ja sardelle ning suitsutatud liha- ja kalatooteid.

Valige tervislik eluviis!

  • Leidke endale optimaalsed toidukogused, vältige liigsöömist.
  • Eelistage väherasvaseid piimatooteid, juur- ja puuvilju, kartulit ja teraviljatooteid (täisteraleib, sepik).
  • Kala ja liha tarbimine peaks piirduma 1 söögikorraga  päevas (100-125 g).
  • Korrigeerige päevast toidukogust ja saadavate kalorite hulka nii, et see vastaks Teie energiatarbele.
  • Jagage päevane toidukogus 5-6 väikeseks toidukorraks.

Jälgige oma kehakaalu!

  • Valige endale sobiv liikumisviis ja kehaline koormus.
  • Ülekaalu korral kehakaalu langetades võiks kaal väheneda ca 1/2-1 kg nädalas, sest nälgimine ja liiga kiire kaalukaotus tõstab järsult kusihappe taset veres. 

Ärge tarvitage alkohol! Alkohol pidurdab kusihappe väljutamist organismist, olles podagrahoo vallandajaks.       

Pidage kinni soovitatavast vedeliku tarbimise kogusest — vähemalt 2 liitrit ööpäevas!

  • Lubatud on juua (mineraal)vett, taimeteed, mahla.
  • Ärge liialdage kohvi, kange tee ega magustatud karastusjookidega, eriti fruktoosi sisaldavate jookidega.

Haiguse ägenedes loobuge ajutiselt täiesti kõrge puriinisisaldusega toodetest, nt liha, kala jm.

Järgige arsti ja õe soovitusi!

ITK401

Kinnitatud AS ITK ravikvaliteedi komisjoni 21.08.2024. a otsusega (protokoll nr 10-24)